RegistreerStap 1 vanaf 4

Word lid

Fjord Club is onze manier om waardering te tonen voor diegene die graag met Fjord Line reizen. Meld u aan.

* Geldig mobiel telefoonnummer is verplicht
Voorbeeld: +31 600 00 00 00 of +31 60 00 00 000

Bergen – de poort van het Land van de Fjorden-bilde

Bergen – uitzicht vanaf Ulriken. Foto: Christopher Hagelund/Visitnorway.com)

Number of votes:

Bergen – de poort van het Land van de Fjorden

Er zijn steden waar je graag terugkomt: vanwege hun pittoreske ligging, buitengewone attracties, unieke gebeurtenissen of specifieke sfeer. Bergen is een stad waar al het bovengenoemde in terug te vinden is. Dit is de poort van het Land van de Fjorden waar jouw avontuur met Noorwegen kan beginnen.

Auteur: Ewa Walkowiak-Karlic, Zbigniew Karlic

Bergen heeft zijn eigen ziel. Enerzijds is het een uitermate moderne metropool met een kwart miljoen inwoners, de hoofdstad van de regio Hordaland en het centrum van het Noorse culturele leven, anderzijds is het een betoverende stad met haar intimiteit en provinciale sfeer. Veel toeristen zorgen ervoor dat Bergen internationaal is, maar er zijn ook veel buitenlanders die zich hier thuis voelen.

Reizigers combineren vaak een bezoek aan Bergen met ontdekking van de schoonheid van het Land van de Fjorden – zonder aarzelen een van de werelds meest aantrekkelijke toeristische gebieden. De Noorse fjorden zijn makkelijk bereikbaar via een veerdienst die Bergen met Denemarken verbindt. Je hoeft maar ’s avonds in Hirtshals, de in Jutland gelegen haven, op de MS Stavangerfjord veerboot te stappen om ’s ochtends in de geboortestad van Edvard Grieg wakker te worden en je na een bezoek aan Bergen in het labyrint van fjorden te verdiepen.

Een geschiedenis zo rijk als… Hanze

De stad is in 1070 door koning Olaf Kyrre gesticht die de nederzetting Bjørgvin heeft genoemd, wat “een groen weiland tussen de bergen” betekent. Een ding is zeker, het was een uitstekende keuze: een plek bij de fjord in een vallei omringd door zeven bergen. De stad van Olaf is snel tot de grootste nederzetting in het Noorden uitgegroeid met zeven duizend inwoners rond 1300. In die tijd werd met een grote stad iets anders bedoeld dan tegenwoordig – toentertijd werd een dorp met vijfduizend inwoners als een grote stad beschouwd. Bergen was tot 1314 de hoofdstad van Noorwegen die later naar Oslo, dat veel kleiner is, is verplaatst.

Contacten met de Hanze brachten Bergen grote bloei. In de veertiende eeuw is de stad een leidinggevend centrum van deze koopliedenorganisatie geworden die een aantal eeuwen haar logistieke en administratieve centrum is geweest. Van de handel zijn Bergenaren rijk geworden en door toenemende instroom van buitenlanders, waaronder Duitsers, Schotten en Nederlanders, zijn zij kosmopolitisch geworden. En zoals velen nu stellen zijn zij dat ook gebleven.

Schatten van het werelderfgoed

De hoofdattractie van Bergen heeft te maken met zijn Hanzeverleden. Het gaat om de Bryggen kade – een complex van houten koopmanshuizen die voornamelijk in de 18de eeuw zijn gebouwd. De Hanzewijk was een stad binnen een stad. De aan elkaar geplakte, smalle gebouwen hadden een aantal functies: hoofdkantoren, magazijnen en huizen van de eigenaren. Het leven verliep in zijn eigen ritme dat bepaald werd door jaargetijden en schepen die in de haven aankwamen. Het is zeker de moeite waard om zich in deze houten wereld te verdiepen. De in schemerdonker verborgen passages, houten trottoirs, buiten werking gestelde kranen, de geur van teer voor conservering van hout. Hoewel magazijnen tegenwoordig plaats hebben gemaakt voor winkeltjes met handwerk, oude kantoren omgezet zijn in restaurants, is de sfeer van de Hanzetijden nog steeds aanwezig.

Bergen_10
Houten huizen spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van Bergen. Foto: Gjertrud Coutinho

Om langer in deze sfeer te blijven, laten we naar het Hanzeatische Museum gaan (Det Hanseatiske Museum). Een van de oudste en best bewaarde koopliedenkantoren herbergt het museum waar het leven van vorige bewoners goed wordt verwoord. Je kunt hier zelfs in een driehonderd jaar oude fauteuil van een zakenman gaan zitten en een originele lijst met handelstransacties bestuderen. Het achter Bryggen gelegen gebouwencomplex, Schøtstuene, maakt deel uit van het museum. In de winter kwamen hier zakenlui bijeen – in deze door brandrisico afgelegen plek kon men zich warmen en een warme maaltijd nuttigen. Er was hier ook een school en een rechtszaal.

De houten bebouwing van Bryggen stamt uit de 18de eeuw, toen de wijk na een tragische brand in 1702 is herbouwd. De vuurzee heeft vrijwel de hele stad vernietigd. Gelukkig is het oude bouwpatroon bewaard gebleven waardoor Bryggen tegenwoordig er net zo uitziet als in de Middeleeuwen. Geen wonder dat dit buitengewone complex in 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is komen te staan. Aan de geschiedenis van Bryggen zelf is een ander museum gewijd – Bryggens Museum. De kern van zijn collectie bestaat uit artefacten die tijdens archeologische opgravingen zijn gevonden na de brand die dit keer in 1955 is uitgebroken. Naast alledaagse voorwerpen zijn hier ook andere attracties te zien zoals runeninscripties in…toiletten uit die tijd.

Aan de Vågen baai

Bergen_7
De vismarkt in Bergen is zeer populair bij de toeristen. Foto: Christopher Hagelund/VisitNorway.com

Wandelend over de Bryggen kade richting centrum komen wij bij Fisketorget – de meest bekende vismarkt van Noorwegen. Dit is de tweede topattractie van de stad. Tot voor kort stalden verkopers hun kramen in de open lucht uit maar in 2011 is een deel van hen verhuisd naar een speciaal hiervoor gebouwde hal waar zich ook een toeristen informatie punt bevindt. Fisketorget is niet goedkoop maar er zijn hier allerlei vis- en zeevruchtensoorten verkrijgbaar die in de Noord-Atlantische Oceaan voorkomen: koningskrab, Groenlandse garnaal, roodbaars, zeeduivel, doornhaai, kabeljauw, de qua uiterlijk (en de prijs) schrikwekkende zeewolf, reusachtige heilbot, het vlees van dwergwalvissen, schaal- en weekdieren en natuurlijk gedroogde vis – klipvis en stokvis.

Bergen_6
Fisketorget in Bergen biedt een breed aanbod aan zeevruchten. Foto: Jens Henrik Nybo/Visitnorway.com

Aan de andere kant van Vågen vind je een andere toeristische trekpleister – het oude hof van de Noorse koning met een middeleeuwse feestzaal. Het gaat om Håkonshallen, een bouwwerk dat door de toentertijd regerende koning Håkon Håkonsson is gebouwd. In 1261 werd hier het trouwdiner van zijn zoon, Magnus Håkonsson Lagabøte, gehouden waarvoor – naar verluidt – twee duizend gasten zijn uitgenodigd. Ernaast staat Rosenkrantztårnet, de in 1570 gebouwde toren.

De sfeer van het oude Bergen

De bebouwing van het oude Bergen bestaat voornamelijk uit witte houten huizen – een teken van rijkdom van hun bewoners (bescheidener panden en utiliteitsgebouwen werden roestig rood geverfd) en uit knusse pleintjes en smalle straatjes – sommige zijn slechts één meter breed! In de 19de eeuw werd Bergen nog tot de grootste steden van Europa gerekend met hout als het belangrijkste bouwmateriaal. En Bergen is als enige Europese stad meerdere malen door verwoestende branden geteisterd.

Om een kijkje te nemen in het verleden is het zeker de moeite waard om het openluchtmuseum Gamle Bergen (Oud Bergen) te bezoeken met gebouwen uit de 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw. Het is een soort miniatuurstad met landhuizen, werkplaatsen, een school en winkels – uiteraard met interieur uit die tijd en personeel in historische kleding.

Je kunt ook een nostalgische wandeling maken naar de op een helling gelegen wijk, Sandviken, net achter het Bryggen complex. Als je door de geplaveide straatjes met bloeiende rododendrons wandelt, langs huizen met talloze bijgebouwen en schuilhoeken, begrijp je snel wat mensen bedoelen als ze zeggen dat ze “verliefd zijn op Bergen”. En hun aantal groeit jaar op jaar…

Bovenaanblik van Bergen

Die “verliefdheid” wordt ook sterk beïnvloed door de ligging van de stad. Je merkt het vanzelf als je Bergen vanuit de lucht hebt gezien. Een paar meter voorbij de Fisketorget kun je op de Fløibanen spoorlijn stappen. Een rit naar de top van Fløyen wordt als een van de grootste toeristische attracties van Noorwegen gezien. Nou, het is ook heel wat om de stad en omliggende fjorden 320 meter boven de zeespiegel te bewonderen.

Bergen_11
Fløyen is de hoofdattractie van de stad. Foto: Pål Hoff/VisitBergen/Visitnorway.com

Maar het kan hoger. Om de top van Ulriken, met zijn 643 meter de hoogste berg van Bergen, te bereiken, nemen we geen kabelspoorweg, maar een gondelbaan. Dit is het echte hooggebergte met vogelperspectief en panoramisch uitzicht op de omgeving: de open zee aan de horizon met scherenkust en helemaal onderaan – de miniatuurhoofdstad van het Land van de Fjorden. Volgens de lokale bevolking ben je niet in Bergen geweest, als je Ulriken niet hebt gezien.

Bergen_14
De Ulriken kabelbaan met Bergen op de achtergrond. Foto: Bergen Tourist Board/Espen Haagensen/visitBergen.com

Venster op de wereld

Bergen heeft altijd optimaal zijn ligging aan de zee benut. En vandaag de dag is het nog steeds zo. Vissersboten, tientallen vrachtschepen, reusachtige vaartuigen die booreilanden bedienen, luxe cruiseschepen, vliegensvlugge catamarans, armada van zeilboten en motorboten maken een onlosmakelijk onderdeel uit van het Bergense landschap. Elke avond verlaten de Hurtigruten de haven om naar het noorden te varen. De schepen varen langs de Noorse kust en na vijf dagen komen ze aan in de haven van Kirkenes vlakbij de Russische grens. MS Stavangerfjord, die uit de Deense haven Hirtshals via Stavanger binnenkomt, is de nieuwste en de meest moderne gast in Bergen, een veerboot die sinds juli 2013 in dienst is. In de herfst is het zusterschip- MS Bergensfjord– in de vaart genomen. Nu de rederij Fjord Line heet, kunnen de namen niet gepaster zijn…

Bergen_23
Fjord Line’s schip MS Stavangerfjord. Foto: Espen Gees

Voor toeristen met weinig tijd is een rondvaart in de haven of een paar uur durende boottocht op zee een goede oplossing, zodat zij de stad ook vanaf de zee kunnen bewonderen. Soms kan zo’n trip gepaard gaan met vissen. Zelfs een korte boottrip verzekert ons dat de Noorse kust daadwerkelijk zo mooi is als er gezegd wordt.

Noorwegen in een notendop

Zoals gezegd is Bergen de poort van het Land van de Fjorden. Je kunt wekenlang…of een halve dag door dit land trekken. Hoe doe je dat? Boek gewoon een Norway in a nutshell trip (Noorwegen in een notenschelp oftewel: Noorwegen in een notendop). Er zijn een aantal varianten maar als begin- en eindpunt kun je het beste voor Bergen kiezen. Norway in a Nutshell is een volstrekt zelfstandig reisprogramma – je ontvangt een speciaal ticket (met korting) voor verschillende op elkaar afgestemde vervoermiddelen.

Je kunt de fjordentrip maken door vanuit Bergen met de klok mee te reizen (De Roep van het Noorden beveelt dit variant aan) of andersom. Je reist eerst met Bergen Spoor naar de Europese hoofdstad van extreme sporten – Voss. Daar staat al een bus te wachten die reizigers naar Gudvangen brengt. Er volgt een mooie rit langs watervallen, bergen en haarspeldbochten. En nu het hoofdgerecht: een boottocht door de smalste Noorse fjord – Nærøyfjord – die opgenomen is op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Voordat je bij kunt komen, ben je al in Flåm waar je een nieuwe attractie te wachten staat – een treinreis met Flåmsbana naar Myrdal, een piepklein dorpje in de bergen. Het is de steilste spoorlijn ter wereld. Degenen die even stil worden van een helling van 55% en een hoogteverschil van 865 meter over een afstand van slechts 20 kilometer zullen opgelucht zijn te horen dat elk treinstel van Flåmsbana over vijf onafhankelijke remsystemen beschikt. Vanuit Myrdal volgt de terugreis opnieuw per Bergen Spoor. De 8,5 uur durende excursie kost 1090 NOK, maar de herinnering aan die trip zal je altijd bijblijven…

Remedie tegen slecht weer

Wat kun je doen in regenachtig Bergen dat bekend staat om zijn forse regenval? Daar valt ook iets op te bedenken. De stad heeft een rijk cultureel aanbod dat zelfs in de meest kieskeurige behoeften voorziet. Onder talloze musea zijn kunstmusea aangesloten bij de KODE stichting de moeite van een bezoekje zeker waard. Naast het Grieg Museum zijn het voornamelijk vier galerijen met nationale en internationale schilderkunst, kunstnijverheid en design, waaronder de bekende collectie van Rasmus Meyers Samliger. Naast meesterwerken van de Noorse schilderkunst is hier de derde collectie qua grootte van schilderijen en grafieken van Edvard Munch verzameld.

Het Bergen Aquarium (Akvariet) is ook erg populair. Naast vissen en andere diepzeedieren kun je hier pinguïns, zeehonden en krokodillen zien. Het Wetenschappelijke Centrum van Bergen, VilVite, wat Ik Wil Weten betekent, zit ook bomvol toeristen. Het is een experimenteel avontuur waar jongeren urenlang wetenschappelijke en technische mysteries kunnen ontdekken.

Bergen_21
De Bergen aquarium is zeer populair. Foto: Sverre Hjørnevik / www.fjordnorway.com

Voor liefhebbers van traditionele architectuur is een trip naar Fantoft een echte aanrader. Hier bevindt zich een bekende stavkirke – een houten staafkerk die zonder spijkers is opgetrokken. Helaas is het oorspronkelijke gebouw dat rond 1150 in Fortun in Sogn is gebouwd in 1992 verbrand. Het is echter met oog voor detail nagebouwd.

Het is onmogelijk om hier alle musea of attracties van Bergen te noemen. Een deel betreft aparte en zelfs exotische musea, zoals het Breimuseum of Lepramuseum. Ben je van plan om een paar musea te pikken, koop dan een Bergen Card (24h – 200 NOK, 48h – 260 NOK). Met deze stadspas heb je gratis toegang tot musea, je krijgt talloze kortingen en je kunt ook onbeperkt met openbaar vervoer reizen.