RegistreerStap 1 vanaf 4

Word lid

Fjord Club is onze manier om waardering te tonen voor diegene die graag met Fjord Line reizen. Meld u aan.

* Geldig mobiel telefoonnummer is verplicht
Voorbeeld: +31 600 00 00 00 of +31 60 00 00 000

De mooiste spoorlijn ter wereld-bilde

Foto: Leif Johnny Olestad - visitnorway.com

Number of votes:

De mooiste spoorlijn ter wereld

Neem de trein om van Oslo naar Bergen te reizen. De Bergen Spoorlijn is één van de mooiste spoorlijnen in de wereld.

Tekst: Visitnorway.com

En dit is niet alleen onze mening. Verschillende internationale ranglijsten beschouwen de treinreis tussen Oslo en Bergen als de meest opwindende en mooiste treinreis ter wereld. Onlangs, in november 2010, was Tom Hall van Lonely Planet  zeer onder de indruk van de Bergen spoorlijn. Zijn conclusie: ‘De Bergen spoorlijn is een reis die lang in je herinnering blijft bestaan.  Als je de treinreis niet hebt gemaakt kun je niet met zekerheid zeggen dat het niet de mooiste treinreis van de wereld is’.

1222 meter boven de zeespiegel

Geen andere spoorweg tussen twee steden in Europa kent een grotere hoogte dan die tussen Oslo en Bergen. Het landschap tussen deze twee grootste steden van Noorwegen is prachtig. Het meest spectaculair is de  Hardangervidda, het hoogste bergplateau van Europa. Het hoogste punt is Finse met 1222 meter boven de zeespiegel.

De Bergen spoorlijn is erg populair zowel bij toeristen als pendelaars. Gedurende de weg zijn er verschillende skioorden te zien. Het is er even druk in de zomer als in de winter.  De totale reisduur van Oslo naar Bergen bedraagt ca. 7 uur. De bouwwerkzaamheden zijn in 1875 begonnen en hebben 34 jaar geduurd. Er werkten meer dan 15.000 mensen. De 182 tunnels werden met de hand gegraven. De Bergensbanen vierde haar honderdjarig bestaan in 2009.

Meesterwerk van Noorse ingenieurs

Als je tijd over hebt en toevallig in Myrdal arriveert, is het de moeite waard om een treinreis te maken met de Flåm spoorweg. De trein brengt je naar het plaatsje Flåm aan het einde van de Aurlandfjord. Aurlandsfjord is een zijarm van de reusachtige Sognefjord, de langste fjord van Noorwegen. Treinreis met Flåm Spoorweg is een must voor iedere spoorliefhebber, dit is één van de steilste spoorlijnen van de wereld op normaal spoor en tegelijk één van de meest populaire attracties in Noorwegen.

In maart 2014 heeft Lonely Planet Traveller de Flåm spoorweg op de lijst van “De meest indrukwekkende treinreizen van de wereld 2014” geplaatst en “de beste treinrit ter wereld” genoemd.

Romsdalen-valley-072002-99-699_2200
Romsdalen vallei. Foto: Johan Berge – Visitnorway.com

De lijn waar jaarlijks ca. 500.000 passagiers mee reizen, gaat door een spectaculair landschap. De trein komt langs steile berghellingen en diepe ravijnen, passeert talloze watervallen op weg naar de fjord. Het is gevaarlijk om uit het raam te leunen. Kijk uit voor de vele tunnels, er zijn 20 tunnels op een afstand van 20 kilometer. De reis tussen twee stations duurt ongeveer een uur.

Beste reistijd

Een reis met de Bergen spoorlijn is net zo bijzonder in de zomer, als in de winter. Als je de kans hebt, probeer zowel in de zomer als in de winter te komen, om zelf te kunnen ervaren hoe het landschap in elk seizoen drastisch verandert. Als je in de winter reist vergeet dan niet dat de dagen kort zijn in deze tijd van het jaar. Probeer bij daglicht te reizen (tussen 9.00 en 16.00). Ga je eerder of later, dan wordt het donker onderweg waardoor je prachtige landschappen zult missen. De ideale tijd om te reizen in de winter is eind februari en maart.

Voor dienstregelingen en prijzen van treinkaartjes raadpleeg Noorse spoorwegen.