RegistreerStap 1 vanaf 4

Word lid

Fjord Club is onze manier om waardering te tonen voor diegene die graag met Fjord Line reizen. Meld u aan.

* Geldig mobiel telefoonnummer is verplicht
Voorbeeld: +31 600 00 00 00 of +31 60 00 00 000

De regio van Stavanger: prachtig, majestueus en verbluffend-bilde

Number of votes:

De regio van Stavanger: prachtig, majestueus en verbluffend

De wereldberoemde bezienswaardigheden Preikestolen, Kjerag, Lysefjord en de stranden van Sola zijn slechts enkele voorbeelden uit het landschap in deze regio.

Tekst: Visit Norway

Onder de mooiste ter wereld

De Noorse fjorden zijn verkozen tot een van de mooiste reisbestemmingen ter wereld. Tijdens een enquête over het meest populaire werelderfgoed door het National Geographic Traveler Magazine en het National Geographic Center for Sustainable Destinations kwamen de fjorden van West-Noorwegen zelfs als winnaar uit de bus.

De regio van Stavanger telt talloze schitterende fjorden. Een van de meest beroemde is het Lysefjord. Dit 42km lange fjord heeft rotsachtige zijwanden die met een hoogte van 1000 meter bijna verticaal in het water steken. Het fjord is niet alleen lang en smal maar ook op sommige plekken net zo diep als hoog. Je kunt dit geweldige fjord bewonderen tijdens een fjordcruise vanuit Stavanger die het hele jaar door gaat. Deze plek is zonder twijfel een van de hoogtepunten van de Noorse natuur.

Een waanzinnig uitzicht over het fjord

Het Lysefjord bevat nog twee andere geweldige bezienswaardigheden: Kjerag en Preikestolen (“de Preekstoel”).

The-Pulpit-Rock-Lysefjorden-052014-99-0010_2200
Preikestolen. Foto: Per Eide – Visitnorway.com

De Preikestolen ligt 604m boven zeeniveau en is de meest bezochte plek van de provincie Rogaland. Volgens Lonely Planet is dit de nummer 1 van meest adembenemende uitzichtplateau’s. De Preikestolen kan worden waargenomen vanaf het Lysefjord maar is nog veel indrukwekkender van bovenaf. Na een spectaculaire wandeltocht van twee uur word je beloond met een adembenemend uitzicht over het fjord.

The-Kjerag-Boulder-042000-99-41_2200
De Kjerag. Foto: Per Eide – Visitnorway.com

Een andere grote trekpleister in de regio is Kjerag. Zijn hoogste punt meet 1110m maar de noordelijke afgrond aan het Lysefjord trekt de meeste bezoekers. Deze afgrond is 984m diep en bevindt zich vlakbij de beroemde Kjeragbolten, een groot blok dat ingeklemd zit tussen twee rotsen. Het duurt ongeveer drie uur om naar Kjerag te lopen dus wees voorbereid op een slopende klim die wel absoluut de moeite waard is.

Bekijk hier een filmpje over de Stavanger-regio en de Preikestolen:

De grootste waterval van Rogaland

Als je van wandelen in de bergen houdt maar meer van de wat kortere afstanden bent dan is het bezichtigen van de Månafossen-waterval een echte aanrader. De Månafossen heeft een vrije val van 92m en is daarmee de grootste waterval van de provincie Rogaland. Het is tevens de op acht na hoogste waterval met vrije val van Noorwegen De waterval is beschermd en tegelijk een van Rogalands populairste attracties.

Gloppedalsura

De Glopedalsura-puinhelling bestaat uit lawinerotsblokken die aan het eind van een morene op elkaar gestapeld liggen. Sommige rotsblokken zijn zo groot als een huis. 

De langste zandstranden van Noorwegen

De regio van Stavanger heeft niet alleen prachtige fjorden en kolossale bergen maar ook betoverende stranden. Je vindt hier de langste zandstranden van Noorwegen. In een artikel van The Sunday Times onder de naam Best Holidays 2004 eindige Solastranden als zesde strand ter wereld. De journalist David Wickers was zelfs zo enthousiast dat hij het strand hoger liet eindigen dan stranden in Spanje en Thailand. Je kunt hier op allerlei manieren tijd doorbrengen, van zonnen en zwemmen tot kiten en surfen. De vuurtortens die aan de kust en landinwaarts staan, zijn toegankelijk voor toeristen en sommige bevatten eetgelegenheden.

Magma Geopark

Het Magma Geopark is lid van het Europese Geopark, onder toezicht van UNESCO, dankzij zijn unieke rotsformaties die het op een maanlandschap doen lijken en van groot aardrijkskundig belang zijn. Dit gebied wordt al meer dan 100 jaar door geologen bezocht en heeft ruim 350 grotere en kleinere wetenschappelijke aardrijkskundige onderzoeken en een rijke literatuurhistorie over deze speciale rotsen opgeleverd. Verscheidene plekken in het Magma Geopark laten aardrijkskundige fenomenen zien die je nergens anders in Europa tegenkomt.

Sogndalstrand, Helleren en het Jøssingfjord

Sogndalstrand is het enige dorp in Noorwegen waar zowel de houten gebouwen uit de 17e en 18e eeuw als het omringende landschap een beschermde status hebben. Diep in het Jøssingfjord, onder de oude nederzetting Helleren, liggen twee huizen die uit het eind van de 17e en begin van de 18e eeuw dateren.