RegistreerStap 1 vanaf 4

Word lid

Fjord Club is onze manier om waardering te tonen voor diegene die graag met Fjord Line reizen. Meld u aan.

* Geldig mobiel telefoonnummer is verplicht
Voorbeeld: +31 600 00 00 00 of +31 60 00 00 000

Een minicruise of een reis naar de fjorden-bilde

Minicruise met MS Bergensfjord. Foto: Morten Seidler

Number of votes:

Een minicruise of een reis naar de fjorden

Benodigdheden: fjorden, een veerboot, Langesund, Bergen, een vliegtuig, een vliegveld (bij voorkeur Oslo-Torp), een touringbus, misschien een trein én drie tot vijf dagen vrije tijd.

Auteur: Marcin Jakubowski

Zomer of winter maakt niet uit. En dan nog iets: een kleine koffer, want niemand wil graag bijbetalen, zeker aangezien het geen lange reis gaat worden.

Vestlandet, oftewel Fjord Norge (Fjord-Noorwegen), wie heeft er niet ooit eens aan deze bestemming gedacht? Het is immers een van de meest schilderachtige kustlijnen op aarde en bevindt zich al sinds jaar en dag in de top 10 van natuurwonderen. Ondanks de vele vooroordelen zijn fjorden niet afgelegen noch koud en regenachtig. En ze zijn helemaal niet zo duur…

Van kust tot kust

Vestlandet kan op enkele manieren bereikt worden. Niet lang geleden is het aantal mogelijkheden uitgebreid met de “Van kust tot kust”-Minicruise die wordt aangeboden door Fjord Line. De cruise op zich is al een grote attractie. Bijna iedereen raakt onder de indruk van de aanblik van de kliffen en fjorden van de grillige kust. Bovendien zijn de veerboten een soort varende steden met restaurants, duty-free-winkels en allerlei vermaak, van activiteiten voor kinderen tot artistieke voorstellingen en disco’s. In geval van een “Van kust tot kust”-Minicruise reizen de passagiers met een van de twee nieuwe zusterschepen – de MS Stavangerfjord of MS Bergensfjord – die tot de meest moderne veerboten ter wereld behoren.

De minicruise die wordt aangeboden door Fjord Line bevaart de zeeroute Langesund (Oslo)-Hirtshals (Denemarken)-Stavanger-Bergen. Als je besluit te boeken kan je zelf een reis in elkaar zetten, net alsof het lego is. Dit kan buitengewoon aantrekkelijk zijn vanwege de combinatie van verschillende soorten vervoer en een rijkdom aan ervaringen. Het reisschema kan worden aangepast aan je voorkeurstijden, persoonlijke budget en de attracties die je het liefste wilt doen. Hier volgen enkele voorstellen van reizen naar het Noorden die zijn ingericht rondom de minicruise.

Direct naar de fjorden

Als we weinig tijd hebben, bijvoorbeeld slechts een weekend, maar toch willen proeven van het zee-avontuur op de fjorden dan kan de volgende optie uitkomst bieden:

Ga vanaf het vliegveld van bestemming naar Langesund (ca. 2 uur van Oslo, 1 uur van Sandefjord Torp). De minicruise start rond 14:30. Afhankelijk van de dienstregeling gaan we in Langesund aan boord van de MS Stavangerfjord of de MS Bergensfjord. Het is financieel gezien het gunstigst om met een groep van vier personen te reizen. De prijs bedraagt dan ca. € 44 per persoon. Dit bedrag bevat de cruise met overnachting in een hut met vier bedden zonder raam en is inclusief toeslagen. Optioneel kunnen hier ontbijt (€ 19) en diner (€ 46) aan worden toegevoegd.

De cruise over het Skagerrak naar Denemarken duurt vier en een half uur. Rond 19:00 komen we aan in de haven van Hirtshals, Jutland. Van boord gaan staat weliswaar niet in de planning, echter in navolging van de Romeinse wijsheid “wie willig is, wordt geen onrecht aangedaan” zal niemand je tegenhouden. Als je besluit om in Denemarken aan land te gaan, moet je daar wel een of twee nachten verblijven. De boot vertrekt om 20:00 uit Hirtshals naar Noorwegen. De passagiers kunnen restaurants, bars, duty-free-winkels en allerlei amusementsgelegenheden bezoeken. Iedereen bepaalt zelf hoe hij zijn tijd op zee doorbrengt.

Dag twee: Het Noorse avontuur begint om 6:30 met de toeter van de boot in Stavanger. Dit is natuurlijk alleen voor diegenen die vroeg op willen staan, maar absoluut de moeite waard. We zijn immers niet voor niets naar het land der fjorden gekomen! De boottocht vaart de komende uren langs de schilderachtige kust. Het laatste gedeelte van de cruise, wanneer het schip zich klaarmaakt om af te meren, bevat nog enkele bezienswaardigheden: De bergen Ulriken en Fløyen evenals de houten huisjes van het oude gedeelte van de stad Bergen doemen in de verte op.

Mini Cruise from Coast to Coast_1
Ulriken: Uitzicht op Bergen. Foto Christopher Hagelund/Visitnorway.com

Nu is het 12:30. De Fjord Line-terminal is dicht bij het stadscentrum dus het gekozen hotel of hostel kan te voet worden bereikt. Na het inchecken is het tijd om de stad te verkennen. Op het programma staan de oude hanzestad Bryggen met het Hanzemuseum, een bezoek aan de Fisketorget-markt, een wandeling door de straten van het oude Bergen en ’s avonds een rit met de kabelbaan op de Fløyen (399 m boven zeeniveau), vanwaar je kunt genieten van het fantastische panorama van de stad en het fjord. Dit zijn dingen die je gezien móét hebben. Je kunt ook nog hoger met de kabelbaan op de Ulriken (643 m).

Dag drie: Afhankelijk van je vlucht kunnen er ’s ochtends nog bezienswaardigheden worden aangedaan of wordt direct begonnen aan de terugreis.

Noorwegen in een notendop

Deze variant op de minicruise-reis is waarschijnlijk de meest aantrekkelijke en duurt slechts één dag langer dan de weekendoptie (twee nachten in Bergen). Dit alles krijg je in het “Noorwegen in een notendop”-pakket, dat bestaat uit een rondreis per trein, bus, veerboot en opnieuw trein. Alle bovenstaande vervoersmiddelen zijn in het ticket inbegrepen en er hoeven dus geen losse kaartjes te worden gekocht.

Mini Cruise from Coast to Coast_2
Noorwegen in een notendop: een cruise over Nærøyfjord. Foto Øyvind Heen/Visitnorway.com

Tevens interessant is de optie waarbij je begint en eindigt in Bergen. Onderweg komen we langs Voss, de Europese hoofdstad van extreme sporten, en ook zijn er de volgende activiteiten: een onvergetelijke cruise over het smalle Nærøyfjord, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, een tour rond Flåm, een opwindende rit over de Flåmsbana-Spoorlijn (de steilste normale spoorlijn ter wereld) en tenslotte weer terug met de Bergen-Spoorlijn. De hele reis duurt ongeveer 9 uur en kost ca. NOK 1.145. Misschien niet goedkoop, maar absoluut de prijs waard.

Div. FlŒm, Sogn og Fjordane.
Flåmsbana. Foto Morten Rakke/Flåm Utvikling AS

De zee, Bergen, de Bergen-Spoorlijn en Oslo

Een cruise, de twee grootste steden van Noorwegen én een tocht met een beroemde spoorlijn? Laten we gaan! De eerste dag verloopt zoals gewoonlijk: een vlucht, vervoer over land naar de Langesund-terminal en dan een minicruise over het Skagerrak en de Noordzee met alle beschikbare attracties op de veerboot. Dag twee staat in het teken van een bezoek aan Bergen om vervolgens de dag daarna een comfortabele trein te nemen over de complete lengte van de Bergen-Spoorlijn en te genieten van een van de prachtigste trajecten ter wereld. Tickets zijn verkrijgbaar via de website van de Noorse spoorwegen vanaf ongeveer NOK 249. Deze tocht duurt ongeveer zeven uur. Een van de hoofdattracties is het maanlandschapachtige Hardangervidda-plateau inclusief een stop op het hoogst gelegen station in Noorwegen, genaamd Finse (1.222m boven zeeniveau). Deze treinrit is vooral ’s winters erg opwindend en sommige wagons hebben extra grote ramen voor een nóg beter uitzicht.

Het ruige landschap kan worden bewonderd vanuit een comfortabele stoel, onder het genot van een warme kop koffie.

Dag vier wordt besteed aan het bezichtigen van de Noorse hoofdstad. Het is voordelig om de Oslo Pass aan te schaffen (ca. NOK 290 voor 24u) waarmee je gratis toegang hebt tot belangrijke bezienswaardigheden en gebruik kunt maken van het openbaar vervoer.

Mini Cruise from Coast to Coast_5
Holmenkollen in Oslo is bekend van het schansspringen en langlaufen in de winter. Foto Christopher Hagelund/Birdseyepix.com – Visitnorway.com

Op de vijfde en laatste dag is de terugreis, maar deze keer vanaf Noorwegens belangrijkste vliegveld Oslo-Gardermoen.

Skiën in Voss

De winter komt eraan en dat vraagt om een goed aanbod voor skiërs. Binnen het kader van de eerste reisvariant kunnen we ontspannen op zee en vervolgens een Fjord Line-veerboot nemen, gevolgd door een korte ski-trip in Voss. Naast extreme sporten is Voss tevens het ski- en langlaufcentrum van Noorwegen en ook erg populair onder snowboarders. Vanzelfsprekend kunnen ski’s en overige wintersportuitrusting gehuurd worden via de website (ong. NOK 200 per dag, NOK 300 voor twee dagen; skipas – NOK 390 per dag, NOK 695 voor twee dagen). De volledige vlucht-zee-skireis duurt vijf dagen waarvan twee volledig op de piste.

Mini Cruise from Coast to Coast_6
Skiën in Voss. Foto Sverre Hjørnevik/www.fjordnorway.com

Langs de fjordenkust

En dan nu de variant die het meest op de zee gericht is en ons helemaal naar Ålesund voert in het noordelijke Fjordengebied van Noorwegen. De reis naar Langesund gaat over dezelfde route die reeds beschreven is. Daarna volgt de al bekende minicruise naar Bergen. Op dat moment zijn we echter pas halverwege ons Noordzee-avontuur. Na van boord te zijn gegaan kan de rest van de dag in Bergen worden doorgebracht maar je kunt ook ervoor kiezen om de hoofdstad van Vestlandet de volgende dag te bezoeken. Houd er wel rekening mee dat je ’s avonds weer op de terminal moet verschijnen.Verder staat er nog een andere reis op het programma, ditmaal aan boord van het Hurtigruten-cruiseschip. Deze boot vertrekt uit Bergen om 20:00 of 22:30. Afhankelijk van het seizoen duurt het tussen de 13 en 22 uur om naar Ålesund te varen, daar waar de Hurtigruten een van de meest overweldigende fjorden van Noorwegen is binnengevaren: het Hjørundsfjord, dat uit het massief van de Sunnmøre-Alpen gehouwen is.

Mini Cruise from Coast to Coast_8
Hjørundfjorden. Foto Terje Rakke/Nordic Life AS/www.fjordnorway.com

De kosten voor de reis van Bergen naar Ålesund bedragen ca. € 77 p.p. en als we in een hut willen verblijven, begint de prijs bij ca. € 130 incl. ontbijt.

Mini Cruise from Coast to Coast_7
Ålesund tijdens een winternacht. Foto: Per Eide/visitnorway.com

Omdat we voor het middaguur in Ålesund aankomen, is er nog tijd om op ons gemak door de stad te lopen die bekend is vanwege haar art-nouveau-achitectuur met de mooiste natuurlijke achtergrond van het hele Noorden.

Deze zeecentra-reis naar de fjorden eindigt met de terugvlucht met luchtvaartmaatschappij Norwegian.

Werp na thuiskomst een blik op de landkaart: door het combineren van de Fjord Line-minicruise met een cruise op de Hurtigruten zijn we langs de gehele Noorse zuidwestkust gevaren en hebben daarbij ook nog Bergen en Ålesund bezocht. En dat allemaal binnen vijf dagen…