RegistreerStap 1 vanaf 4

Word lid

Fjord Club is onze manier om waardering te tonen voor diegene die graag met Fjord Line reizen. Meld u aan.

* Geldig mobiel telefoonnummer is verplicht
Voorbeeld: +31 600 00 00 00 of +31 60 00 00 000

Het stadsleven in de fjorden-bilde

Number of votes:

Het stadsleven in de fjorden

Welkom in Noorwegen, het land van fjorden en bergen (en mogelijk ook van trollen en sneeuwkoninginnen). Hier kun je fantastische buitenavonturen combineren met het stadsleven, en dat allemaal op één dag!

De meeste bezoekers van Noorwegen komen naar onze prachtige westkust om aldaar de wereldberoemde fjorden en bergen te aanschouwen. En niet zonder reden! Het landschap behoort namelijk tot de meest spectaculaire natuur die je in dit werelddeel kunt vinden. Maar wist je ook dat je temidden van deze natuur bruisend stadsleven kunt aantreffen? Of je nu van plan bent om de bergen in te trekken of een cruise te maken; Stavanger en Bergen zijn pittoreske steden waar je kunt uitrusten en ontspannen terwijl je geniet van de kustkeuken en ontdekt wat het echte Noorse leven inhoudt.

Het Norsk Oljemuseum in Stavanger. (Foto: CH – Visitnorway.com)
Het Norsk Oljemuseum in Stavanger. (Foto: CH – Visitnorway.com)

Eerste stop: Stavanger

Stavanger staat bekend als de oliehoofdstad van Noorwegen. Dankzij de petroleumindustrie heeft het zich kunnen ontwikkelen tot kenniscentrum van energie en technologie. Om die reden heeft de stad een hoop buitenlandse intelligentsia aangetrokken en wordt algemeen beweerd dat Stavanger de meest internationale stad van Noorwegen is.

Enfin, laten we zeggen dat je een dagje doorbrengt in Stavanger. Wat kun je dan het beste gaan doen? Rondlopen! De stad is klein genoeg om te voet te ontdekken. Mijn favoriete plek in Stavanger is de indrukwekkende Domkerk die prachtig gelegen is aan het Breiavatnet-meer midden in het centrum van de stad. Dit is een uitstekend beginpunt voor het verkennen van het centrum aan oostelijke kant of Oud-Stavanger aan de westkant.

Mijn favoriete plek is de indrukwekkende Domkerk van Stavanger.

Een ding wat opvalt is de grote hoeveelheid Street art. Stavanger is zelfs verkozen tot een van de belangrijkste Street artsteden ter wereld, met veel internationale artiesten die het stadsbeeld verfraaien. De stad kent haar eigen Street artfestival, Nuart, dat wordt gehouden in september/oktober. Het maakt niet uit wanneer je er bent; je kunt altijd de Nuart-app downloaden op je smartphone om onderweg over de kunstwerken te lezen.

Een wandeling door Oud-Stavanger is een absolute must. Dit gebied staat vol met prachtige houten huizen uit de 18e eeuw. De meeste worden nog bewoond dus de kans is groot dat je er een glimp opvangt van het dagelijks leven. Er zijn ook boetiekjes, kunstgalerijen en Stavangers beroemde en unieke Stavangermuseum.

NuArt street art festival i Stavanger
NuArt Street artfestival in Stavanger. (Foto: CH – Visitnorway.com)

Olie en brandstof

Over musea gesproken, mis ook het Petroleummuseum niet. Dit is zeker niet alleen interessant voor technologiefreaks. Het museum laat namelijk op interactieve wijze zien hoe olie en gas wordt gewonnen, ontdekt en geproduceerd en hoe de petroleumindustrie de Noorse maatschappij op een interessante manier beïnvloedt. Leerzaam vermaak voor de hele familie!

Ook als je met kinderen reist, heeft Stavanger een hoop te bieden. Vlak naast het Oliemuseum ligt het Geoparken, een stedelijke ruimte die gemaakt is van gerecyclede materialen afkomstig van booreilanden. Deze ruimte dient als speelplaats voor zowel kinderen als volwassenen.

In het Archeologisch Museum kom je te weten hoe het leven er ten tijde van de Vikingen aan toe ging en Stavanger heeft zelfs een Kindermuseum.

Er komt natuurlijk een moment op de dag dat je even moet bijtanken. Gelukkig zijn er een hele boel restaurants en cafe’s in het centrum. Bij Egget hebben ze geen menu maar dient vertrouwd te worden op de twee chef-koks in hun keuze van de beste seizoensingrediënten. Op een steenworp afstand van de kathedraal vind je Fish & Cow. Daar serveren ze exact datgene wat je zou denken en je kunt er van alles te weten komen over de kunst van het mals maken van vlees. Je kunt ook in oostelijke richting gaan om Stavangers nieuw geopende Mathallen te bezoeken. Dit is een overdekte voedselmarkt die uitstekend lokaal eten verkoopt.

Volgende stop: Bergen

Verderop langs de kust ligt Bergen, de tweede stad van Noorwegen, met het beroemde Bryggen dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, omgeven door het adembenemende landschap van fjorden en bergtoppen. Bergen wordt door velen gezien als Noorwegens mooiste stad. Dit wordt zeker bevestigd wanneer je het aan een ‘Bergenser’ vraagt, die in de regel zeer patriottisch is!

Als je de film Frozen gezien hebt dan weet je nu waar een groot deel van de inspiratie vandaan kwam.

Het leukste aan Bergen vind ik de vele smalle zijstraatjes en -steegjes. Soms ga je de hoek om en heb je het gevoel dat je ineens een andere eeuw bent binnengelopen. Je vindt in Bergen dan ook gebouwen die nog dateren uit de 12e eeuw. Ondanks de vele branden in de historie is het middeleeuwse stadsdistrict Bryggen (letterlijk ‘De Werf’) met zijn karakteristieke houten huizen aan het water en doolhof van kasseienstraten nog intact. Van de 14e tot de 16e eeuw was dit een van de belangrijkste Duitse Hanzesteden en later heeft het Bergen de status van Werelderfgoedstad opgeleverd.

Als je op zoek bent naar een portie cultuur dan ben je hier op het goede adres. Bergen heeft een uitgebreide cultuur scene met concerten, podiumvoorstellingen en vele festivals dor het jaar heen. In september vindt het Bergen internationaal filmfestival plaats. In de USF Verftet (Verenigde Sardinefabriek Kunstcentrum) staat altijd wat op het programma, van muziek en films tot lezingen en tentoonstellingen.

Hoog in de lucht

Kinderen zullen het in Bergen erg naar hun zin hebben. Een tocht met de kabelbaan naar het iconische uitzichtpunt Fløyen is onvergetelijk. Er bevindt zich daar een leuke speelplaats en een grote hoeveelheid paden voor korte en lange boswandelingen. Een ander fantastisch uitzichtpunt is de Ulriken.

Neem hiervoor de kabelbaan naar de 643 m hoge top.

Als het regent, kan je een bezoek brengen aan het VilVite wetenschapscentrum, boordevol activiteiten voor nieuwsgierige kinderen. Laat ze briljante ideeën voor de toekomst verzinnen, rijden met G-krachten en hun schansspringtalent uitproberen!

Ulriksbanen
Ulriksbanen. (Foto: CH – Visitnorway.com)

Vissmaak

Bergen is de perfecte plek om vis en andere lekkernijen uit de zee te eten. Als je in de zomer op bezoek bent, ga dan naar de beroemde Vismarkt en probeer rauwe oesters of versgekookte garnalen. Verder vind je in Bryggen traditionele restaurants zoals Bryggeloftet, waar je allerlei Noorse zeespecialiteiten kunt krijgen en ook de beroemde raspeballer (een soort aardappelknödels) en zout vlees.

Als je meer trek hebt in de nieuwe Noordse keuken, breng dan een bezoek aan Lysverket waar je een menu van 4 tot 7 gangen, gemaakt van de meest verse seizoensingrediënten kunt bestellen. Of ga zitten bij gastro-café Bare Vestland en bestel tapas van locale ingrediënten van de westkust.

Fishmarket
Fisketorget. (Foto: CH – Visitnorway.com)

Regenachtige dagen

Neem een regenjas mee als je naar Bergen gaat. Het weer is er zeer veranderlijk en er zijn veel buien. Vergeten om er een mee te nemen? Maak je geen zorgen. In Bergen vind je talloze boetiekjes waar je zowel functionele als modieuze buitenkleding kunt krijgen. Aksdal in het historische gebouw Muren verkoopt al regenkleding sinds 1883 en de winkel wordt nu gerund door de Aksdal-zusjes wier opa de winkel heeft opgericht. Skostredet is een straat in Vågen waar veel Noorse mode-ontwerpers gevestigd zijn zoals de Bergense ontwerper T Michael. Ontdek hun haute-couture, high-tech-regenkleding onder de naam Norwegian Rain.

Bergen, uitzicht Fløien
Bergen, gezien vanaf Fløien. (Foto: Øyvind Heen – Visitnorway.com)