RegistreerStap 1 vanaf 4

Word lid

Fjord Club is onze manier om waardering te tonen voor diegene die graag met Fjord Line reizen. Meld u aan.

* Geldig mobiel telefoonnummer is verplicht
Voorbeeld: +31 600 00 00 00 of +31 60 00 00 000

Wat te doen in Stavanger en omgeving-bilde

Fietstocht op de Solstranden. Foto: Christopher Hagelund - visitnorway.com

Number of votes:

Wat te doen in Stavanger en omgeving

Stavanger en omstreken garanderen opwindende en exotische ervaringen. Breng een bezoek aan het Noorse Oliemuseum, ga per schip naar Lysefjord, maak een wandeltocht naar Preikestolen of verken de Stavanger regio met een gids.

Een attractiepark voor de hele familie

Kongeparken is een populair attractiepark voor jong en oud. U kunt hier uw eigen chocolade maken bij de chocoladefabriek Freia, een ritje maken op de grootste carrousel van Noorwegen, of van de langste jodelbaan in Noorwegen afrijden – meer dan 1,000 meter lang.

Rondleiding en musea

Tijdens het zomerseizoen kunt u deelnemen aan informatieve stadsrondleidingen in Stavanger onder begeleiding van een stadsgids.

Het stadscentrum van Stavanger is compact en overzichtelijk. Veel bezienswaardigheden zijn te voet bereikbaar. Aanbevolen worden:  het Noorse Oliemuseum, het Noorse Conservenmuseum, Rogaland Kunstmuseum en het Noorse Kindermuseum.

Broken Column, een beeldenproject van Antony Gormley, bestaat uit 23 gegoten ijzeren figuren die op verschillende locaties verspreid in Stavanger zijn te vinden.  De Drie Zwaarden in de Rots bij Hafrsfjord herinneren aan de slag van de Vikingen onder aanvoering van de befaamde koning Harald Mooihaar in 872 na Christus.

Swords-in-Rock-Hafrsfjord-112013-99-0409_2200
Zwaarden in rock Hafrsfjord. Foto: Christopher Hagelund – visitnorway.com

Onderweg in Jæren kun je een bezoek brengen aan het Jærmuseet Science Centre, met musea in zowel Sandnes als Nærbø. In april 2009 heeft het Jærmuseet de titel “beste museum van Noorwegen” gekregen.

Vitenfabrikken (de Wetenschapsfabriek) in Sandnes heeft o.a. een planetarium zodat  we kunnen zien hoe ons zonnestelsel in elkaar zit. Verder nog tal van attracties voor het hele gezin. Het Ervaringscentrum in Kiva heeft interactieve exposities over technologie, landschap, architectuur en veestapels.

‘Een levenslied’, het beeldenpark van Fritz Røed is gesitueerd in het centrum van Bryne. Het park bevat tien beeldhouwwerken uitgevoerd in diverse stijlen en met verschillende groottes. Humoristisch, plechtig, kinderlijke onschuld en reflectie op een plek.

De fjorden

De indrukwekkende Lysefjord met de majestueuze Preikestolen (Preekstoel) is niet ver weg. Het hele jaar door zijn er excursies met de boot. De boot vertrekt uit de haven van Stavanger. De wandelingen naar de Preikestolen en Kjerag zijn heel populair. Tijdens het zomerseizoen is transport per bus naar de startpunten van deze wandelingen beschikbaar.

Preikestolen-in-Stavanger-Pulpit-Rock--122011-99-0001_2200
Preikestolen. Foto: Terje Rakke/Nordic Life AS – Visitnorway.com

Culturele evenementen

In 2008 was de regio Stavanger aangewezen als Culturele Hoofdstad van Europa. En hoewel 2008 verleden tijd is, worden nog steeds tal van culturele evenementen en activiteiten georganiseerd in de regio Stavanger. Houd de diverse data in de gaten van alle opwindende  zaken die gedurende dit jaar op de What’s on? kalender (Wat is er te doen?) van regionstavanger.com worden vermeld. Enkele van de permanente projecten van Stavanger 2008 zijn zeer de moeite waard. Zoals Sonic Vista, Camping Women, het culinaire festival Gladmat, Norwegian Wood en Geo Park.

Outdoor activiteiten

Als je van bergwandelen houdt, kun je in de omgeving van Sandnes, op het schiereiland Jæren en rond de Lysefjord ruimschoots aan je trekken komen.

Vissen is mogelijk in rivieren en meren als u een visvergunning heeft. Voor vissen in en op zee is geen vergunning mogelijk. Als u de zee op wilt om te gaan vissen, kunt u een boot huren.

De stranden van Sola en Jæren zijn prima geschikt voor kiting en  surfen.

Je kunt je fiets meenemen of een fiets huren bij één van de VVV-kantoren. Je kunt kiezen uit een groot netwerk van fietsroutes, bijvoorbeeld de North Sea Cycle route.

Kajaks en kano’s kunnen ook worden gehuurd. Wil je daarmee de natuur in? Dat kan met tochten onder leiding van een gids. Je kunt ook les krijgen in kajak varen.

Wat meer adrenaline in het bloed krijg je door te gaan fjordraften met een zogeheten RIB, grote rubberboten, of een helikoptervlucht boven de Lysefjord laat het bloed sneller stromen.

Tijdens de winter is er een populaire skiveerboot waarmee je vanuit het centrum van Stavanger naar het skicentrum Sauda kunt gaan. Hier vind je vijf skipistes met liften. Een andere fantastische winterbestemming slechts anderhalf uur van Stavanger is Sirdal, met het skicentrum Tjørhomfjellet.